piątek, 15 lipca 2016

Szparagi w najlepszym wydaniu

Wiem, że sezon na szparagi skończył się już jakiś czas temu, ale muszę pokazać moją ulubioną wersję podania tego warzywa. Czekam na szparagi cały rok, a kiedy pojawiają się w sklepach kupuję duże pęczki i katuję Maćka kilka dni pod rząd. Jakkolwiek jednak bym ich nie podała - zawsze najbardziej będą mi smakować po prostu owinięte w szynkę parmeńską lub po prostu - usmażone na maśle.




Czego potrzebujemy?

- ok.10 szparagów
- opakowanie szynki parmeńskiej
- łyżkę masła


Szparagi pozbawiamy końcówek (po prostu łamiemy, one same wiedzą gdzie pęknąć). Następnie gotujemy w wodzie przez około minutę (nie więcej). Dajemy im chwilę ostygnąć i każdą owijamy w szynkę parmeńską - każdy plaster szynki wcześniej dzielę na mniejsze paski.
Główki szparagów smarujemy masłem. Wstawiamy do piekarnika na 10-15min w 180stopniach.

Polecam maczać szparagi w jajku ugotowanym na miękko.

Voila!


 Szparagi po prostu przez 4 minutki podsmażane na maśle także są radością dla podniebienia :)


1 komentarz :