środa, 2 lipca 2014

Zapiekanka - ziemniaki, cukinia, łosoś

Kulinarne odkrycie tego miesiąca! Zapiekanka nie jest trudna do wykonania, zrobienie jej zajmuje niewiele czasu, jednak efekty... Mogłabym o niej rozprawiać godzinami ;)
Oczywiście nie jestem mistrzem w nakładaniu, w związku z czym może nie prezentuje się najlepiej, jednakże uważam, że każdy powinien jej spróbować chociaż raz.

przepis pochodzi z bloga www.kwestiasmaku.com


Potrzebujemy : (porcja dla 4-5 osób)

- 1kg ziemniaków
- 650 g cukinii
- ok. 350g łososia (ja za każdym razem robię ze świeżym, ale myślę, że wędzony także się tu sprawdzi)
- 120g sera camembert
- 6 łyżek śmietanki kremówki
- 1 jajko
- 2 łyżki masła
- 1 łyżkę mąki ziemniaczanej
- sól, pieprz, oregano, bazylię

ZIEMNIAKI
Obieramy, myjemy i kroimy na cienkie plasterki. Gotujemy ok. 5 minut (mają być miękkie)

ŁOSOŚ
Myjemy, usuwamy ości oraz skórę i kroimy na małe kawałki.

CUKINIA
Obieramy (w przypadku młodej cukinii z miękką skórą nie trzeba obierać) i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Odstawiamy cukinię na sitko, tak aby odsączyło się do miski ok. pół szklanki soku.

Następnie rozpuszczamy łyżkę masła na patelni i chwilę smażymy cukinię. Dodajemy sól oraz pieprz. Następnie dodajemy kremówkę oraz pokrojony w kostkę camembert - mieszamy i smażymy chwilkę. 
Do połowy szklanki soku z cukinii dodajemy łyżkę mąki i szybko mieszamy. Wlewamy na patelnię (masa powinna zgęstnieć). Czekamy aż się zagotuje i ściągamy z ognia. Szybko wbijamy jajko i mieszamy.

UKŁADANIE
Formę do zapiekanek smarujemy łyżką masła.
Nakładamy składniki w następującej kolejności:
- 1/3 ziemniaków + pieprz
- 1/2 cukinii
- 1/3 ziemniaków + pieprz
- 1/2 cukinii
- łosoś
- 1/3 ziemniaków
 Wierzch przyprawiamy oregano oraz bazylią.
Można dodać parmezan/mozarellę.

Voila!




3 komentarze :

  1. No a co z pieczeniem ? Ile czasu, w jakiej temp ?

    OdpowiedzUsuń
  2. to nie zapiekanka tylko zasmażanka :) podobna do pieczonek tylko w "nowoczesnym" wydaniu z rybą.

    OdpowiedzUsuń