Tym razem chcieliśmy spróbować wypieku na zdrowej, pełnoziarnistej mące żytniej razowej. Muffiny wyszły przepyszne i zniknęły w mgnieniu oka!
Potrzebujemy (przepis na 12 babeczek):
SKADNIKI SUCHE
- 150g mąki pełnoziarnistej żytniej razowej
- 100g brązowego cukru
- łyżeczka proszku do pieczenia
- szczyptę sody oczyszczonej
SKŁADNIKI MOKRE
- 125 ml mleka
- 1 jajko
- 50g rozpuszczonego, wystudzonego masła
dodatkowo: JAGODY :) u mnie 1,5 szklanki
Składniki suche mieszamy w jednej misce, składniki mokre mieszamy w drugiej.
Następnie przelewamy mokre składniki do suchych i łączymy je.
Po połączeniu składników dodajemy jagody i ostrożnie mieszamy.
Napełniamy foremki i pieczemy ok.35 minut w 180 stopniach.
Voila!
Wpis bierze udział w akcji:
Piękne! Uwielbiam muffinki właśnie ze względu na prostotę wykonania :) Z jagodami musiały być wyśmienite!
OdpowiedzUsuńPrzepis dodaję do akcji
Pozdrawiam ;)