piątek, 25 lipca 2014

Idealne rogaliki

Wolne dni od pracy zawsze spędzam w kuchni przygotowując pyszności. Wczoraj mój wybór padł na rogaliki z kremem orzechowym. Przepis jest bardzo prosty i nie ma opcji, żeby rogaliki nie wyszły! :)

 

Potrzebujemy (ok.50 małych rogalików):
- 1 kostkę margaryny
- 50 gram drożdży
- 63ml mleka + 1 łyżka
-  4 płaskie łyżki cukru
- 480 g mąki pszennej (3 szklanki)
- szczyptę soli
- 2 jajka
- nadzienie: marmolada, dżem, czekolada, owoce

Zaczynamy od rozpuszczenia margaryny w rondelku i odstawienia jej do ostygnięcia.
Następnie podgrzewamy mleko, dodajemy pokruszone drożdże i cukier - mieszamy do rozpuszczenia się składników i odstawiamy na ok. 15 minut (powinno bardzo ładnie wyrosnąć).
W misce łączymy mąkę, sól, 1 jajko, mleko z drożdżami i cukrem oraz ostudzoną margarynę.
Bardzo wygodnie miesza się te składniki widelcem - kiedy się połączą, chwilę je zagniatamy i formujemy ciasto w kulę. Miskę przykrywamy i wstawiamy na co najmniej godzinę do lodówki.

Po wyjęciu z lodówki ciasto dzielimy na części. Każdą z nich cienko wałkujemy w kształt okręgu. Ja pomagam sobie wycinając równy okręg talerzem. Dzielimy okręg na 8 trójkątów. U podstawy każdego trójkąta kładziemy trochę nadzienia i zawijamy do w stronę czubka - formujemy rogalik.
Ważne, żeby ostre zakończenie ciasta było ułożone na blasze - jeśli będzie na wierzchu rogalika - może się rozwinąć.
Na koniec smarujemy rogaliki jajkiem roztrzepanym z łyżką mleka.

Pieczemy w 180 stopniach ok.15-20 minut, aż rogaliki się zarumienią.

Voila!



2 komentarze :