czwartek, 24 lipca 2014

Pełnoziarniste jagodowe muffiny

To, że kocham wypiekać muffiny wie każdy z moich przyjaciół :) Dostarczam ich przy każdej możliwej okazji.
Tym razem chcieliśmy spróbować wypieku na zdrowej, pełnoziarnistej mące żytniej razowej. Muffiny wyszły przepyszne i zniknęły w mgnieniu oka!



Potrzebujemy (przepis na 12 babeczek):

SKADNIKI SUCHE
- 150g mąki pełnoziarnistej żytniej razowej
- 100g brązowego cukru
- łyżeczka proszku do pieczenia
- szczyptę sody oczyszczonej

SKŁADNIKI MOKRE
- 125 ml mleka
- 1 jajko
- 50g rozpuszczonego, wystudzonego masła

dodatkowo: JAGODY :) u mnie 1,5 szklanki

Składniki suche mieszamy w jednej misce, składniki mokre mieszamy w drugiej.
Następnie przelewamy mokre składniki do suchych i łączymy je.
Po połączeniu składników dodajemy jagody i ostrożnie mieszamy.

Napełniamy foremki i pieczemy ok.35 minut w 180 stopniach.

Voila!


Wpis bierze udział w akcji:

Słodkie jagodowe lato

1 komentarz :

  1. Piękne! Uwielbiam muffinki właśnie ze względu na prostotę wykonania :) Z jagodami musiały być wyśmienite!
    Przepis dodaję do akcji
    Pozdrawiam ;)

    OdpowiedzUsuń