sobota, 14 września 2013

Kluski leniwe z serem

Naszła nas ochota na coś lekkiego i prostego... Jako iż najlepszą skarbnicą przepisów jest babcia, po dwóch telefonach już wiedzieliśmy co będzie na obiad ;)



Potrzebujemy:
(porcja na około 22 kluski)

- 200g sera białego (twarogu)
- pół szklanki mąki
- szczypta soli
- jedno jajko

Ser kruszymy do miski i przesiewamy do niego mąkę i sól. Dodajemy żółtko a białko ubijamy na sztywną pianę.
Składniki w misce wstępnie mieszamy, następnie dodajemy pianę i tylko delikatnie łączymy składniki.

Na stolnicę (czy też tak jak u nas - stół) wysypujemy trochę mąki, bierzemy część masy i rolujemy (na mące) w wałeczek, który potem tniemy na małe kawałki (jak kopytka).

Wrzucamy wszystkie kluski do posolonej, gotującej się wody i gotujemy koło 4-5 minut.

Voila!
* zdjęcia robione kalkulatorem więc i kluski nie są zachęcające, ale serio są dobre - można je jeść z dżemem, zasmażką, śmietaną, cukrem - jak kto woli ;)




6 komentarzy :

  1. Wyglądają pysznie, smak dzieciństwa!

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo takie lubię :) dawno nie robiłam :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Masz aparat fotograficzny w kalkulatorze?! :D Dziękuję za przepis, dziś u mnie zagoszczą z masełkiem, cukrem i cynamonem :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Super przepis :) Już wcześniej go wypróbowałam, ale dziś powtórka ;)
    Dziękuję za niego!

    OdpowiedzUsuń
  5. Super przepis i jaki szybki w wykonaniu :-) Polecam

    OdpowiedzUsuń
  6. Witam :)
    Tez je robilam w wersji z ubijaniem piany i bez ubijania- jak dla mnie bez roznicy :) a robi sie je wtedy mega szybko :)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń