poniedziałek, 16 września 2013

Pasta alla Norma

To, że jesteśmy fanami makaronów nie jest tajemnicą. Nie powinno więc dziwić, że gdy tylko znalazłam ten przepis postanowiłam go wypróbować.

Jest to tradycyjne sycylijskie danie.



Potrzebujemy: 

250 g makaronu
3 ząbki czosnku
1 średniego bakłażana
6 pomidorów
kilka listków bazylii
1 łyżkę octu balsamicznego
sól, pieprz, cukier
ser ricotta (niestety udało nam się dostać tylko w takiej postaci bardziej serka do smarowania :(




Bakłażana kroimy w około 1cm plastry i smażymy z obu stron na rozgrzanym oleju (Uwaga! chłonie go jak gąbka). Proponuję robić to partiami, żeby każdy plaster dokładnie się usmażył.
Potem odsączamy tłuszcz na ręczniku papierowym i kroimy plastry na mniejsze kawałki.
Można wcześniej posypać plastry solą i odstawić na 15-20 minut aż puszczą wodę, osuszyć je i dopiero smażyć.

Na tej samej patelni rozgrzewamy olej i smażymy posiekane ząbki czosnku przez kilkanaście sekund, a następnie dodajemy pomidory. Dusimy to około 15 minut, aż sos zgęstnieje.
Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem. 
Dodajemy bazylię i ocet balsamiczny.

Następnie dodajemy bakłażana oraz wcześniej ugotowany makaron i podgrzewamy chwilę.

W oryginale wszystko posypujemy startą ricottą, z racji że nasza miała bardziej miękką konsystencję - dodaliśmy dwie łyżki do zawartości patelni.

Voila!






1 komentarz :

  1. Moje smaki. Uwielbiam wszelkie makaronowe wariacje

    OdpowiedzUsuń