sobota, 31 sierpnia 2013

Muffinki z jagodami i czekoladą.

Po bardzo udanych truskawkowych muffinach przyszedł czas na eksperymentowanie z innymi owocami. Korzystając z okazji wizyty przyjaciela oraz garści zamrożonych jagód powstały te fioletowe cuda ;)




Potrzebujemy:

250g mąki
2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
garść wiórków kokosowych
1/2 łyżeczki sody
szczyptę soli
1,5 szklanki jagód
1 jajko
180g cukru
100 ml oleju
250 ml jogurtu
czekoladę do posypania


W jednej misce wymieszać mąkę, proszek o pieczenia, wiórki kokosowe, sodę oraz sól.

W drugiej misce rozbełtać jajko i wymieszać je z cukrem, olejem oraz jogurtem. Na tę masę przesiać zawartość pierwszej miski.

 Jagody umyć, osuszyć, i wymieszać z powstałą masą.

Blachę do muffinek wyłożyć papilotkami, do każdej wlać ciasto i posypać startą czekoladą.

Piec w piekarniku nagrzanym do 180C dopóki muffinki się nie przyrumienią ;)




Brak komentarzy :

Prześlij komentarz