poniedziałek, 2 stycznia 2017

Tofucznica.

Nasza fascynacja kuchnią wegańską jest wielka. Staramy wybierać te opcje w menu, odwiedziliśmy najważniejsze wegańskie restauracje w Krakowie i Warszawie. Przyszła też pora na wegańskie akcje w kuchni. Jedną z nich jest nasza noworoczna tofucznica. Jak dla mnie lepsza opcja niż ta tradycyjna z jajek :) Dużo lżejsza, bez cholesterolu - czego chcieć więcej!



Potrzebujemy:
kostkę tofu 
1/2 łyżeczki czarnej soli
3 łyżeczki płatków drożdżowych
kilka łyżek wody
olej ( u nas kokosowy)
dodatki, które normalnie dodajecie do jajecznicy :)

Olej rozgrzewamy na patelni, następnie dodajemy rozkruszone tofu. Smażymy przez chwilę. 
Jak tofu się lekko zarumieni dodajemy sól i płatki drożdżowe. Jeżeli chcecie aby tofucznica nie była sucha - dodajemy kilka łyżek wody i chwilę smażymy.
Następnie dodajemy nasze ulubione składniki.

Voila!





Brak komentarzy :

Prześlij komentarz