czwartek, 9 stycznia 2014

Zapiekanka z kurczakiem i kukurydzą

Zakup naczynia żaroodpornego jest zawsze doskonałą okazją do wypróbowania nowych przepisów ;)

Poniżej przedstawiam przepis na najlepszą zapiekankę z ryżem jaką jadłam!



Potrzebujemy (porcja dla 2 osób):
- 250g piersi  kurczaka
- szczyptę papryki słodkiej i ostrej
- 1 łyżeczkę kurkumy
- 1/2 łyżeczkę suszonego oregano
- 1/2 łyżeczki mąki
- cebulę
- 2 ząbki czosnku
- pomidora
- 1/2 puszki kukurydzy
- pół czerwonej papryki
- ok. 350 ml bulionu drobiowego
- 250 ml przecieru pomidorowego
- pół łyżki masła
- 100g ryżu 

Na początku przygotowujemy kurczaka - kroimy go w kostkę i obtaczamy w paprykach, kurkumie oraz mące i odstawiamy na bok.
Następnie cebulę i paprykę kroimy w kostkę a czosnek przeciskamy przez praskę. Kukurydzę odcedzamy.
Pomidora obieramy, kroimy na ćwiartki i usuwamy pestki. Pozostały miąższ kroimy w kostkę.
1/2 bulionu gotujemy wraz z przecierem pomidorowym - doprawiamy i dodajemy oregano.

Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy warzywa i chwilę smażymy. Następnie dorzucamy piersi z kurczaka, po chwili kukurydzę, ryż i następnie pomidory. Po około minucie zalewamy to bulionem i gotujemy.
Zawartość patelni przekładamy do naczynia żaroodpornego i zalewamy pozostałym bulionem.
Przykrywamy i pieczemy około 35 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C.

 Voila!




Brak komentarzy :

Prześlij komentarz