wtorek, 10 grudnia 2013

Ryż po kubańsku.

Ryż po kubańsku powstał poniekąd w wyniku desperacji, polegającej na przeglądaniu notesu mojej mamy w poszukiwaniu inspiracji. Jest to potrawa szybka, łatwa i bardzo sycąca. Główną jej zaletą jest możliwość wykorzystania dowolnego rodzaju mięsa, najlepiej ścinków z szynek bądź kiełbasy. My z racji umiłowania białego mięsa wykorzystaliśmy filet z kury.




Potrzebujemy:

- Czubatej szklanki ryżu
- Kurzego biustu
- Puszki zielonego groszku
- Kilku większych pieczarek
- Dwóch ząbków czosnku
- Łyżki koncentratu pomidorowego
- Cebuli
- Oleju
- Wrzątku bądź bulionu

Myjemy, obieramy pieczarki, kroimy je w kostkę i smażymy do miękkości. Na osobnej, dużej patelni rozgrzewamy olej, podsmażamy na nim cebulę i dodajemy czosnek. Wsypujemy ryż i doprowadzamy całość do szklistej barwy. Dodajemy kurczaka, groszek oraz podsmażone pieczarki, rozprowadzamy koncentrat pomidorowy i mieszamy intensywnie. Gdy całość przeniknie się nawzajem swoim aromatem, wlewamy trzy szklanki wrzątku (bulionu). W tym momencie pozostaje nam tylko czekać, aż ryż wchłonie wodę i nabierze miękkości.

I w ten łatwy sposób powstaje pyszne danie!

Voila!



*Post napisał Maciej.

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz