wtorek, 27 sierpnia 2013

Pizza ze wszystkim na idealnym cieście

Moja pierwsza pizza!
Ze sprawdzonego przepisu mojej mamy, wyszła idealnie :) Ciasto jest przepyszne, chrupiące u góry i delikatne niżej. Można je jeść samo, bez dodatków.



Potrzebujemy:
na jedną dużą sztukę
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 20 gram drożdży
- 1 łyżkę cukru (nieczubatą)
- 3 łyżki letniej wody
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 łyżki oleju

Drożdże rozrabiamy z cukrem oraz wodą.
Dodajemy je do mąki, soli oraz oleju i dolewamy stopniowo 0,5 szklanki wody.
Ciasto wyrabiamy i odkładamy na 30 minut żeby wyrosło (będzie bardzo puszyste)

Następnie ciasto rozwałkowujemy na blasze i kładziemy na nie wszystko na co mamy ochotę ;)
U nas była to kukurydza, groszek, ser, salami, papryka, cebula, pieczarki i przyprawy!





Brak komentarzy :

Prześlij komentarz