piątek, 9 sierpnia 2013

Makaron z cukinią i klopsikami

Kochamy makaron z całego serca! Z tej okazji na naszym stole pojawiło się pyszne, wymagające poświecenia mu chwili danie. Warto, bo efekty są wspaniałe!
* Przepis z bloga Pasta i Basta!




Potrzebujemy: (dla 4 osób)

250 g makaronu 
200 g mięsa mielonego
ok. 12 szt. małych pieczarek
średnią cukinię
½ szklanki mrożonego groszku
opakowanie jogurtu naturalnego
zioła prowansalskie, ostrą mieloną paprykę, pieprz, sól
cebulę
2 ząbki czosnku
olej do smażenia

Makaron gotujemy, odcedzamy i odstawiamy ;)

Cebulę drobno siekamy i połowę mieszamy z mięsem mielonym i przyprawami. Robimy małe kuleczki i smażymy na oleju. Odsączamy na ręczniku papierowym.
 Resztę cebuli szklimy wraz z czosnkiem, następnie dodajemy pokrojoną w plasterki cukinię i dusimy aż zmięknie (można dodać trochę wody). W trakcie dodajemy zioła prowansalskie, sól, pieprz i jogurt. Mieszamy.
Groszek zalewamy wrzątkiem na 5 minut i odcedzamy.
Pieczarki kroimy i obsmażamy na patelni.

Następnie wszystkie warzywa, kulki mięsne oraz makaron łączymy na patelni, mieszamy i doprawiamy do smaku w razie potrzeby ;)

Voila!

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz