sobota, 1 sierpnia 2015

Hummus "na szybko"


Naszego uwielbienia dla wegetariańskiego i wegańskiego jedzenia nigdy nie ukrywaliśmy. Warto było zobaczyć miny naszych znajomych, kiedy na urodzinach zaserwowaliśmy im hummus, warzywa i wegańskie burgery zamiast chipsów i paluszków. 
Spotkać nas można na każdych festiwalach związanych z jedzeniem, szczególnie tych wege. Lubimy odwiedzać food trucki serwujące coś innego niż burgery :)


Jedną z moich ulubionych wegańskich przekąsek jest hummus. Od kilku miesięcy nieustannie próbuję znaleźć idealny smak oraz konsystencję. Poniżej przepis na hummus robiony "na szybko" - kiedy nie mamy czasu na moczenie i gotowanie ciecierzycy a koniecznie musimy posmarować chleb tą pastą.



Potrzebujemy:

1 puszkę ciecierzycy
2-3 łyżki tahiny
1,5 łyżeczki kuminu
sok z 1/2 cytryny
1/3 szklanki zimnej wody

Przepis jest najprostszy na świecie: wszystkie składniki miksujemy w miseczce blenderem ręcznym

Voila!
Nam najlepiej hummus smakuje na tostach z razowego pieczywa z oliwkami, ale można go też jeść za pomocą pokrojonych w słupki warzyw :)

Wersja dla cierpliwych niebawem!




Brak komentarzy :

Prześlij komentarz