środa, 25 marca 2015

Łosoś w sezamie z ryżem i szpinakiem

Łosoś w sezamie niekoniecznie jest najbardziej wymyślną potrawą jaką zrobiłam. Jest jednak jednym z moich ulubionych dań. Uwielbiam łososia tak samo jak uwielbiam sezam. Czego chcieć więcej? :)



Potrzebujemy (porcja dla 2 osób)
 - 300g łososia
- imbir (kawałek ok. 1,5 cm)
- sos sojowy (1 łyżka)
- olej sezamowy (1 łyżeczka)
- ok. 3 łyżek sezamu
- limonkę
- szpinak
- ryż

Imbir ścieramy i łączymy go z sosem sojowym oraz olejem sezamowym. Powstałym sosem smarujemy filety z obu stron. Następnie posypujemy rybę obustronnie ziarenkami sezamu.
Tak przygotowaną rybę smażymy z dwóch stron (ok.4 minuty każda)
W tym czasie przygotowujemy ryż. Można ugotować ryż w torebkach, jednakże my od kilku miesięcy jesteśmy wierni przygotowaniu ryżu w następujący sposób: ryż sypki prażymy na suchej patelni aż zacznie zmieniać barwę. Następnie zalewamy patelnię wrzątkiem (woda musi być odrobinę powyżej linii ryżu) i pozwalamy ryżowi gotować się tak pod przykryciem ok. 15 minut.
Łososia i ryż podajemy ze świeżym, umytym szpinakiem.

Voila!


Brak komentarzy :

Prześlij komentarz