piątek, 31 stycznia 2014

Spaghetti (nie do końca) bolognese z dodatkiem pieczarek

Kiedy byliśmy w Bolonii dowiedzieliśmy się, że w żadnym wypadku nie podaje się tam sosu bolońskiego ze spaghetti. Tradycyjnie w tym rejonie ragu polewa się tagliatelle i od tamtej pory tak je podawaliśmy. Przyzwyczajenia jednak wygrały z nami wczoraj ;) Dodaliśmy trochę pieczarek do smaku.



Potrzebujemy: 
(na 4 porcje)

- paczka makaronu spaghetti
- 0,5 kg mięsa mielonego
- 1kg pomidorów
- 2 marchewki
- pietruszka
- seler
- 40 dag pieczarek
- kilka ząbków czosnku
- cebula
- sól, pieprz, bazylia, oregano, tymianek
- ser żółty do posypania

Cebulę kroimy w kostkę, czosnek drobno siekamy, pieczarki, marchewkę, pietruszkę oraz selera ścieramy na tartce o dużych oczkach. Pomidory obieramy i kroimy w kostkę.
Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i zaczynamy od usmażenia cebuli aż się zeszkli. Następnie dodajemy pomidory i czosnek i smażymy aż uzyskamy konsystencję bliższą sosowi. Przyprawiamy wg uznania.
Na drugiej patelni smażymy mięso z pozostałymi warzywami. Kiedy mięso jest usmażone, a warzywa miękkie, dodajemy je do sosu i jeszcze chwilę podsmażamy.
Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu.
Wszystko łączymy razem, posypujemy serem żółtym.

Voila!




Brak komentarzy :

Prześlij komentarz