poniedziałek, 27 stycznia 2014

Jajka w kokilkach ze szpinakiem i serem feta


To moje drugie podejście do jajek w kokilkach. Niewątpliwie bardziej udane niż to pierwsze ;) Trzeba bardzo kontrolować czas przebywania kokilek w piekarniku, aby uzyskać idealne ścięcie żółtka.



Użyłam:

- 3 jajka
- 3 łyżki szpinaku (niestety mrożonego)
- ząbek czosnku
- 50 gram sera feta
- masło do wysmarowania kokilek
sól, pieprz do smaku
Szpinak przesmażamy z czosnkiem na patelni i następnie nakładamy go na dno wysmarowanych wcześniej kokilek.
Ser feta kruszymy na szpinak.
Następnie wbijamy jajka, solimy i pieprzymy do smaku.
Jeśli został nam ser możemy też pokruszyć trochę na jajka.

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180stopni C. W zależności od naszych upodobań pieczemy od 10 do 15 minut.

Voila!

A tak wygląda zabrane w trakcie jedzenia danie ;)



Brak komentarzy :

Prześlij komentarz