niedziela, 13 października 2013

Tropikalny kurczak w sosie pomarańczowym


Słodko ostry, bardzo pomarańczowy - przepyszny!

przepis z bloga Kwestia Smaku


Potrzebujemy:

pierś z kurczaka
puszka 425g  mieszanki owoców egzotycznych
łyżeczka skórki z pomarańczy
ryż



Poza tym na marynatę:

łyżeczka kurkumy
szczypta chili w proszku
drobno starty ząbek czosnku
2 łyżeczki startego imbiru
pieprz
1 łyżka oleju
2 łyżeczki soku z cytryny lub 1 łyżka białego wina

I na sos:
pół szklanki soku z pomarańczy
szczypta soli
pół łyżki miodu
łyżka octu winnego lub ryżowego
2 łyżeczki sosu sojowego
2 płaskie łyżeczki mąki ziemniaczanej





Kurczaka kroimy, lekko solimy i mieszamy ze składnikami do marynaty. Wstawiamy do lodówki
na co najmniej 3h.
W miseczce mieszamy składniki sosu. Syrop z puszki odkładamy na potem.

Kurczaka smażymy na patelni na większym ogniu, dodajemy do niego 1/3 szklanki syropu z puszki i zagotowujemy. Następnie dorzucamy papaję, wlewamy sos i znowu doprowadzamy do zagotowania. Dodajemy skórkę z pomarańczy i trzymamy na ogniu około minuty.


Serwujemy na ugotowanym ryżu :)

Voila!


Brak komentarzy :

Prześlij komentarz