piątek, 9 listopada 2012

Makaron z sosem z tuńczyka

Kochamy z M. makarony. Uwielbiamy, ubóstwiamy i moglibyśmy je jeść cały czas. Dlatego też dzisiaj, zapraszam na:

MAKARON Z SOSEM Z TUŃCZYKA (a raczej z tuńczykiem)



Potrzebujemy:
* mała cebula
* duży ząbek czosnku (u nas oczywiście 2,5)
* puszka (400g) pokrojonych pomidorów w sosie własnym
* puszka tuńczyka (170g) w sosie własnym
* 5-6 zielonych oliwek bez pestek (albo i 8;)
* 6-7 gałązek natki pietruszki (u nas nie było bo nie lubimy)
* 1/2 łyżeczki oregano
* słodka mielona papryka (troszkę)
* sól i pieprz do smaku i oczywiście oliwa do smażenia
* makaron!


Cebulę oraz czosnek obieramy i drobno siekamy, po czym podduszamy na oliwie około minutę. 
Następnie dodajemy do tego pomidory wraz z sosem oraz odsączonego oraz rozdrobnionego tuńczyka.
Oliwki, natkę i przyprawy dokładamy do sosu i w takiej postaci dusimy na małym ogniu, w odkrytym garnku około 20 minut.
W tym czasie gotujemy makaron i polewamy nim sos!

Smacznego!






Brak komentarzy :

Prześlij komentarz