poniedziałek, 5 listopada 2012

Makaron z łososiem i mozzarellą czyli powrót do gotowania!

Znaleźć czas na gotowanie to trudna sprawa, kiedy nie ma się czasu nawet posiedzieć i dokończyć zaczętej we wrześniu książki. Bycie managerką na studiach jest zaiste wymagające, ale... korzystając z kilku mniej szalonych dni, udało się stworzyć 4 pyszne dania i nawet zrobić im zdjęcia!
Żeby nie wrzucać wszystkiego na raz, jako pierwsze przedstawiam przeproste i przepyszne danie obiadowo-kolacyjne, czyli: 

MAKARON Z WĘDZONYM ŁOSOSIEM, MOZZARELLĄ I POMIDORAMI



Potrzebujemy  UWAGA! - porcja na jedną osobę!
- makaron - najlepiej wstążki
- 50g wędzonego łososia
- 1/2 krążka mozzarella
- średni pomidor
- bazylia
- 100ml gęstego jogurtu
- sól i pieprz

 Makaron gotujemy bez oliwy według przepisu na opakowaniu. W tym czasie, jak widać na załączonym wyżej obrazku, łososia, mozzarellę i pomidory kroimy.
Jeśli mamy świeżą bazylię to drzemy ją palcami na kawałeczki, jeśli nie mamy, to możemy użyć suszonej.
Jogurt podgrzewamy w garnuszku minutę, ale nie możemy doprowadzić do zagotowania! Doprawiamy solą i pieprzem (ale delikatnie).
Kiedy makaron się ugotuje, mieszamy go z pokrojonymi składnikami i bazylią, polewamy jogurtem.

Danie robi się tak na prawdę tyle, ile gotuje się makaron. Jednakże smak jaki uzyskujemy jest nieziemski! :)


Brak komentarzy :

Prześlij komentarz