poniedziałek, 19 grudnia 2011

Babeczki orzechowo-czekoladowe.

Święta tuż tuż!
Z racji urządzania na mieszkaniu "klasowej" Wigilii przyszła pora na wypieki! Zakupione za 3zł mikołajowe papilotki idealnie wpasowały się w świąteczny klimat. Przepis prosty, szybki, babeczki genialne.



Potrzebujemy:
składniki suche: 
* 250g mąki
* 2 łyżeczki proszku do pieczenia
* 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
* 175 g cukru
* 2 łyżeczki gorzkiego kakao (ja miałam tylko takie słodzone, rozpuszczalne więc dałam 5 łyżeczek i mniej cukru)
* orzechy włoskie posiekane (roztrzaskałam je tłuczkiem do mięsa, polecam ten patent) około 1,5 szklanki po posiekaniu mi wyszło, ale może być też mniej, zależy co kto lubi :)
składniki mokre:
* 250ml mleka
* 90 ml oleju (u mnie oliwa)
* 1 jajko
polewa (według uznania)
gorzka i słodka czekolada rozpuszczona  w kąpieli wodnej, wiórki kokosowe, posypka czekoladowa

Mieszamy w jednej misce suche, w drugiej mokre, łączymy razem, nakładamy do papilotek i pieczemy :)) Dekorujemy i wcinamy :))

A tak wyglądała nasz piękny stół zastawiony słodkościami, kapustą z grzybami, krokietami, barszczem, faszerowanymi jajkami :))

1 komentarz :

  1. omg :-) jestem tu ;-D i muszę przyznać że naprawdę były smaczne te babeczki ;-)

    OdpowiedzUsuń