Przy okazji robienia paluszków rybnych z puree z groszku wg Sophie Dahl powstał ten perfekcyjny sos tatarski z kaparami. Jest tak pyszny, że zasłużył na własnego posta ;)
Potrzebujemy:
- 4 łyżek majonezu
- 4 małych korniszonów
- 1,5 dużej łyżki kaparów
- garść świeżej natki pietruszki
- trochę soku z cytryny (ja dałam sok z połówki cytryny)
- 1 łyżkę świeżego tartego korzenia chrzanu
- sól i pieprz
Natkę pietruszki drobno siekamy, korniszony kroimy w małą kosteczkę.
Chrzan ucieramy najlepiej na balkonie z racji jego drażniącego działania na oczy ;)
Wszystkie składniki mieszamy i odstawiamy na jakiś czas do lodówki żeby się przegryzły.
Sos jest wyśmienity. Nadaje się także do mięs, kanapek i innych rodzajów ryb.
Dowodem na wspaniałość sosu jest to, że chęć spróbowania go była silniejsza niż konieczność wytarcia miseczki :)
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz