Po bardzo udanych truskawkowych muffinach przyszedł czas na eksperymentowanie z innymi owocami. Korzystając z okazji wizyty przyjaciela oraz garści zamrożonych jagód powstały te fioletowe cuda ;)
Potrzebujemy:
250g mąki
2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
garść wiórków kokosowych
1/2 łyżeczki sody
1,5 szklanki jagód
1 jajko
180g cukru
100 ml oleju
250 ml jogurtu
czekoladę do posypania
W jednej misce wymieszać mąkę, proszek o pieczenia, wiórki kokosowe, sodę oraz sól.
W drugiej misce rozbełtać jajko i wymieszać je z cukrem, olejem oraz jogurtem. Na tę masę przesiać zawartość pierwszej miski.
Jagody umyć, osuszyć, i wymieszać z powstałą masą.
Blachę do muffinek wyłożyć papilotkami, do każdej wlać ciasto i posypać startą czekoladą.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180C dopóki muffinki się nie przyrumienią ;)
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz