Ciasto marchewkowe chodziło mi po głowie już od dłuższego czasu. Postanowiłam wreszcie się z nim zmierzyć i nie żałuję!
Smak marchewki idealnie zgrał się z cynamonem oraz oblewającą je białą czekoladą.
- 5 jajek
- 250g margaryny
- 1 i 1/2 szklanki cukru
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka cynamonu
- 3 marchewki
- 1 białą czekoladę
Marchewki ścieramy na tarce.
Margarynę rozpuszczamy w rondelku i przestudzamy.
W tym czasie ucieramy jajka z cukrem na puszystą mas i następnie dodajemy margarynę. Cały czas miksujemy.
Mąki przesiewamy z proszkiem do pieczenia i dodajemy sodę oczyszczoną i cynamon.
Do masy jajecznej dodajemy marchewkę, a następnie wszystkie sypkie składniki.
Miksujemy do połączenia produktów.
Blachę smarujemy tłuszczem i oprószamy bułką tartą. Ciasto przekładamy.
Pieczemy 45minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni.
Upieczone ciasto studzimy i polewamy czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej.
Viola!
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz