wtorek, 27 sierpnia 2013

Ciasto marchewkowe z dodatkiem cynamonu w polewie z białej czekolady.

Ciasto marchewkowe chodziło mi po głowie już od dłuższego czasu. Postanowiłam wreszcie się z nim zmierzyć i nie żałuję!
Smak marchewki idealnie zgrał się z cynamonem oraz oblewającą je białą czekoladą.


Potrzebujemy:
- 5 jajek
- 250g margaryny
- 1 i 1/2 szklanki cukru
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka cynamonu
- 3 marchewki
- 1 białą czekoladę

Marchewki ścieramy na tarce.
Margarynę rozpuszczamy w rondelku i przestudzamy.
W tym czasie ucieramy jajka z cukrem na puszystą mas i następnie dodajemy margarynę. Cały czas miksujemy.

Mąki przesiewamy z proszkiem do pieczenia i dodajemy sodę oczyszczoną i cynamon. 
Do masy jajecznej dodajemy marchewkę, a następnie wszystkie sypkie składniki.
Miksujemy do połączenia produktów.

Blachę smarujemy tłuszczem i oprószamy bułką tartą.  Ciasto przekładamy. 
Pieczemy 45minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni. 
Upieczone ciasto studzimy i polewamy czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej.

Viola!

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz