piątek, 5 lipca 2013

Kurczak curry z mlekiem kokosowym

Pierwsze danie z nowej kuchni. Przepyszne. Z Dawidem Podsiadło lecącym w tle.
Składniki zakupione na targu, czy też w małym sklepie powodują, że nie śmierdzi chemią i nie odstrasza.

Polecam wszystkim, którzy lubią zjeść indyjską kuchnię, ale nie lubią bardzo ostrych dań.
Przepis pochodzi z książki "Apetyczna panna Dahl"



Potrzebujemy (składniki na 4 porcje):

1 dużą cebulę
2 chili serrano
2 ząbki czosnku
2 łyżki obranego, startego świeżego imbiru
2 łyżki oliwy
2 łyżeczki curry
4 filety kurczaka
400 ml mleka kokosowego (puszka)
sól i pieprz do smaku
1 pęczek świeżej, posiekanej kolendry
ryż

Cebulę, chili, czosnek drobno siekamy, dodajemy starty imbir i podsmażamy na oliwie. Następnie dodajemy curry i kontynuujemy smażenie.

Kurczaka kroimy w kostkę wielkości wg uznania i dodajemy do mieszaniny. Smażymy kilka minut i doprawiamy solą i pieprzem.

Kurczaka zalewamy mlekiem kokosowym i podgrzewamy na małym ogniu około 20 minut (aż będzie ugotowany).
My połączyliśmy naszego kurczaka curry z ryżem.
Posypujemy wszystko posiekaną kolendrą.

Voila!




Brak komentarzy :

Prześlij komentarz