wtorek, 9 lipca 2013

Kurczak z jabłkami i sokiem pomidorowym

To danie jest dowodem na to, że pomyłki mogą mieć bardzo pozytywne skutki.
M nie zrozumiał skrótu pom. jako pomarańczowy i zrobił danie z sokiem pomidorowym - jako iż znam smak prawidłowo zrobionej wersji, mogę stanowczo stwierdzić iż ta jest zdecydowanie lepsza.



Potrzebujemy:
2 piersi z kurczaka
2 jabłka
2 łyżki miodu
2 łyżeczki curry
100ml soku pomidorowego ;)
kuskus lub ryż - dowoli
soli i pieprzu
oleju

Filety myjemy, suszymy, nacieramy solą i pieprzem po czym smażymy delikatnie z obu stron.
W międzyczasie jabłka myjemy, obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w plastry.
Filety zdejmujemy z patelni, odsączamy z nadmiaru tłuszczu (np. papierowym ręcznikiem).
Jabłka wrzucamy na rozgrzany olej i dusimy aż zmiękną. Następnie dodajemy curry, miód, sok pomidorowy i 3 łyżki wody. Gotujemy przez 5 minut.
Po upłynięciu tego czasu do sosu dodajemy mięso i dusimy przez 10 minut.

Całość świetnie smakuje z kaszą kuskus oraz białym winem ;)
Voila!




Brak komentarzy :

Prześlij komentarz