Naszego uwielbienia dla wegetariańskiego i wegańskiego jedzenia nigdy nie ukrywaliśmy. Warto było zobaczyć miny naszych znajomych, kiedy na urodzinach zaserwowaliśmy im hummus, warzywa i wegańskie burgery zamiast chipsów i paluszków.
Spotkać nas można na każdych festiwalach związanych z jedzeniem, szczególnie tych wege. Lubimy odwiedzać food trucki serwujące coś innego niż burgery :)
Jedną z moich ulubionych wegańskich przekąsek jest hummus. Od kilku miesięcy nieustannie próbuję znaleźć idealny smak oraz konsystencję. Poniżej przepis na hummus robiony "na szybko" - kiedy nie mamy czasu na moczenie i gotowanie ciecierzycy a koniecznie musimy posmarować chleb tą pastą.
Potrzebujemy:
1 puszkę ciecierzycy
2-3 łyżki tahiny
1,5 łyżeczki kuminu
sok z 1/2 cytryny
1/3 szklanki zimnej wody
Przepis jest najprostszy na świecie: wszystkie składniki miksujemy w miseczce blenderem ręcznym
Voila!
Nam najlepiej hummus smakuje na tostach z razowego pieczywa z oliwkami, ale można go też jeść za pomocą pokrojonych w słupki warzyw :)
Wersja dla cierpliwych niebawem!
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz