wtorek, 10 czerwca 2014

Łosoś z mango i papryką

Odkąd jako naszą życiową kulinarną drogę obraliśmy sobie tę lepszą, zdrowszą opcję dużo więcej eksperymentujemy.
W menu pojawiło się więcej ryb i duuużo warzyw. Codziennie pijamy także owocowe smoothie.
Po długiej przerwie zacznę od przepisu na wspaniałego łososia z mango i papryką. Połączenie może wydawać się aż nierealne, ale było zdecydowanie przepysznie!

 przepis zaczerpnęłam ze strony abcdietaodkuchni.blogspot.com


Potrzebujemy (porcja dla dwóch osób)
- 2 filety z łososia (jeden ok.150g)
- mango
- czerwoną paprykę
- cebulę
 - pół szklanki soku ananasowego (najlepiej jednodniowego)
- pół łyżeczki kurkumy
- szczypiorek
- sól, pieprz, olej
- kuskus (ale może być także kasza/ryż)

SALSA
Mango oraz paprykę kroimy w kostkę i następnie dusimy na małym ogniu (na oleju) ok. 5 minut.
Po tym czasie dodajemy cebulę i przyprawiamy kurkumą. Dusimy do zmięknięcia składników.
Następnie dodajemy sok, gotujemy aż sos zredukuje się o połowę.
Na koniec dodajemy szczypiorek, sól i pieprz

ŁOSOŚ
Łososia po umyciu oraz pozbawieniu ości pieczemy 15 min w 200 stopniach C naczyniu żaroodpornym

Podajemy z kuskusem/kaszą jaglaną/ryżem przygotowanymi wg. opakowania

Voila!






Brak komentarzy :

Prześlij komentarz