czwartek, 23 stycznia 2014

Dorsz duszony na warzywach

Naszła mnie straszna ochota na rybę, najlepiej smażoną i z frytkami. Niestety nie dla każdego takie pyszności ;) Zamiast tego.. zaserwowaliśmy sobie zdrowo przygotowaną rybę na warzywach!




Potrzebujemy:
(porcja dla 2 osób)

- ok 30 dag ryby (u nas przepyszny dorsz)
- 2 marchewki
- 1 pietruszkę
- 1 pora
- 3 łodygi selera naciowego
- cebulę
- łyżkę sosu sojowego
- sól, pieprz, czosnek, trochę soku z cytryny

Warzywa kroimy. Seler i cebulę chwilę smażymy, następnie dodajemy resztę warzyw, dolewamy trochę wody i dusimy pod przykryciem ok. 15 minut pod koniec dolewając sos sojowy.
Kiedy warzywa są miękkie, kładziemy na nie wcześniej przyprawioną solą, pieprzem, czosnkiem oraz sokiem z cytryny rybę i dusimy dalej także około 15 minut. Pod koniec duszenia możemy część warzyw położyć na rybie.

Podajemy z ziemniakami/ryżem/czym wolicie ;)

Voila!

1 komentarz :