czwartek, 30 stycznia 2014

Ciasto czekoladowe

Przepis na to ciasto pochodzi z książki "Kuchnia filmowa". Zachęcona pięknym zdjęciem czekoladowego cuda postanowiłam spróbować sama zrobić takie samo. I myślę, że się udało. Ciasto jest miękkie, idealnie nasączone czekoladą - wręcz czekoladowe do granic możliwości. Polane czekoladową polewą, posypane kokosem i posypką idealnie sprawdziło się w roli prezentu imieninowego.




Potrzebujemy:

- 250g masła
- 100g czekolady gorzkiej
- 100g czekolady mlecznej
- 150 ml wody
- 300g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 30g kakao
- 200g cukru (ja dałam 100g cukru pudru)
- 3 jajka
- 150g jogurtu naturalnego
- 3 łyżki oleju

W garnku rozpuszczamy masło i czekoladę dodając wodę. 
W jednej misce łączymy składniki suche: mąkę, kakao, proszek do pieczenia i cukier.
W drugiej misce łączymy składniki mokre: jajka, jogurt i olej - następnie dodajemy do nich ostudzoną czekoladę z masłem.
Dosypujemy składniki suche i miksujemy.

Tortownicę 22cm, lub tak jak w moim przypadku - formę do keksa (30cm) smarujemy masłem, wykładamy papierem do pieczenia i przelewamy do niej ciasto. 
Pieczemy około godziny w 160stopniach C. 

Wystudzone ciasto polałam sosem czekoladowym (także z książki "Kuchnia filmowa").
Do garnka włożyłam połamane na kawałki 50g czekolady mlecznej i 50g czekolady gorzkiej i 30g masła. Po rozpuszczeniu ich dodałam 30g cukru i 50ml wody. Mieszałam aż do połączenia.
To co mi zostało przelałam sobie do słoika i będzie czekało do wykorzystania przy innej okazji.

Voila!


2 komentarze :