wtorek, 3 grudnia 2013

Ciasteczka z płatków owsianych

Ciastka te są zdrowe i jednocześnie przepyyyszne!
Najważniejsze jest to, iż można je dowolnie modyfikować dodając do nich różne dodatki takie jak np. żurawina czy czekolada!




Potrzebujemy: (na około 25 ciastek)
- szklankę płatków owsianych górskich
- 110g mąki pełnoziarnistej
- 50g margaryny
- 1 jajko
- łyżeczkę proszku do pieczenia
- 1/3 szklankę brązowego cukru
- szczyptę soli
- szczyptę przypraw korzennych
- łyżkę miodu

Rozpuszczamy margarynę i smażymy na niej płatki aż do zezłocenia, dodając cukier. Następnie studzimy.
Wystudzone płatki mieszamy z mąką, proszkiem, przyprawami. Wbijamy jajko i wyrabiamy na jednolitą masę.

Z masy wyrabiamy ciastka - ja robiłam kulki i rozpłaszczałam je na blasze.

Pieczemy w 180 stopniach Celsjusza aż do zarumienienia (około 15 minut)

Jemy zupełnie przestudzone, a jeśli mamy je przechowywać- to tylko w szczelnym opakowaniu, żeby uchronić je przez zwilgotnieniem :)

Voila!



Brak komentarzy :

Prześlij komentarz