Ciastka te są zdrowe i jednocześnie przepyyyszne!
Najważniejsze jest to, iż można je dowolnie modyfikować dodając do nich różne dodatki takie jak np. żurawina czy czekolada!
Potrzebujemy: (na około 25 ciastek)
- szklankę płatków owsianych górskich
- 110g mąki pełnoziarnistej
- 50g margaryny
- 1 jajko
- łyżeczkę proszku do pieczenia
- 1/3 szklankę brązowego cukru
- szczyptę soli
- szczyptę przypraw korzennych
- łyżkę miodu
Rozpuszczamy margarynę i smażymy na niej płatki aż do zezłocenia, dodając cukier. Następnie studzimy.
Wystudzone płatki mieszamy z mąką, proszkiem, przyprawami. Wbijamy jajko i wyrabiamy na jednolitą masę.
Z masy wyrabiamy ciastka - ja robiłam kulki i rozpłaszczałam je na blasze.
Pieczemy w 180 stopniach Celsjusza aż do zarumienienia (około 15 minut)
Jemy zupełnie przestudzone, a jeśli mamy je przechowywać- to tylko w szczelnym opakowaniu, żeby uchronić je przez zwilgotnieniem :)
Voila!
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz