Słodko ostry, bardzo pomarańczowy - przepyszny!
przepis z bloga Kwestia Smaku
Potrzebujemy:
pierś z kurczaka
puszka 425g mieszanki owoców egzotycznych
łyżeczka skórki z pomarańczy
ryż
Poza tym na marynatę:
łyżeczka kurkumy
szczypta chili w proszku
drobno starty ząbek czosnku
2 łyżeczki startego imbiru
pieprz
1 łyżka oleju
2 łyżeczki soku z cytryny lub 1 łyżka białego wina
I na sos:
pół szklanki soku z pomarańczy
szczypta soli
pół łyżki miodu
łyżka octu winnego lub ryżowego
2 łyżeczki sosu sojowego
2 płaskie łyżeczki mąki ziemniaczanej
Kurczaka kroimy, lekko solimy i mieszamy ze składnikami do marynaty. Wstawiamy do lodówki
na co najmniej 3h.
na co najmniej 3h.
W miseczce mieszamy składniki sosu. Syrop z puszki odkładamy na potem.
Kurczaka smażymy na patelni na większym ogniu, dodajemy do niego 1/3 szklanki syropu z puszki i zagotowujemy. Następnie dorzucamy papaję, wlewamy sos i znowu doprowadzamy do zagotowania. Dodajemy skórkę z pomarańczy i trzymamy na ogniu około minuty.
Serwujemy na ugotowanym ryżu :)
Voila!
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz